Mol raste na krilima Ine

Bez autora
Aug 17 2011

Mađarska naftna i plinska grupa Mol iz lanjskih je gubitaka ove godine, zahvaljujući prije svega rastu cijena nafte i povećanju proizvodnje, stigla do velike dobiti što, prema riječima hrvatskih stručnjaka, trebaju zahvaliti i Ininim izvrsnim ovogodišnjim poslovnim rezultatima. U utorak je naime Mol grupa objavila da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 54 milijarde forinti (292 milijuna dolara) zahvaljujući ponajprije snažnim rezultatima odjela za istraživanje i proizvodnju, a u istom tromjesečju prošle godine zabilježili su gubitak od 43,2 milijarde forinti (200 milijuna dolara). Kako su u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarili neto dobit od 92,7 milijardi forinti (465 milijuna dolara), prvo su polugodište ove godine završili s neto dobiti od 147 milijardi forinti (763 milijuna dolara). Takvi su rezultati čak bolji od očekivanja analitičara. Naime analitičari su u prosjeku očekivali neto dobit Mol grupe u drugom ovogodišnjem tromjesečju od 46,5 milijardi forinti, dakle 7,5 milijuna forinti manje od ostvarenog, a analitičari koje je anketirao Bloomberg u prosjeku su prognozirali profit od 52,1 milijardu forinti...

Mol raste na krilima IneMađarska naftna i plinska grupa Mol iz lanjskih je gubitaka ove godine, zahvaljujući prije svega rastu cijena nafte i povećanju proizvodnje, stigla do velike dobiti što, prema riječima hrvatskih stručnjaka, trebaju zahvaliti i Ininim izvrsnim ovogodišnjim poslovnim rezultatima.

U utorak je naime Mol grupa objavila da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 54 milijarde forinti (292 milijuna dolara) zahvaljujući ponajprije snažnim rezultatima odjela za istraživanje i proizvodnju, a u istom tromjesečju prošle godine zabilježili su gubitak od 43,2 milijarde forinti (200 milijuna dolara).

Kako su u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarili neto dobit od 92,7 milijardi forinti (465 milijuna dolara), prvo su polugodište ove godine završili s neto dobiti od 147 milijardi forinti (763 milijuna dolara).

Takvi su rezultati čak bolji od očekivanja analitičara. Naime, u anketi koju je objavio vodeći mađarski portal za poslovne informacije Portfolio.hu, analitičari su u prosjeku očekivali neto dobit Mol grupe u drugom ovogodišnjem tromjesečju od 46,5 milijardi forinti, dakle 7,5 milijuna forinti manje od ostvarenog, a analitičari koje je anketirao Bloomberg u prosjeku su prognozirali profit od 52,1 milijardu forinti.

»Mol je u prvoj polovini ove godine ostvario snažne rezultate. Najviše im je pridonio segment istraživanja i proizvodnje zahvaljujući povećanoj međunarodnoj proizvodnji i višoj dobiti«, izjavio je o poslovnim rezultatima predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor kompanije Zsolt Hernadi.

»Kako bismo još više pridonijeli profitabilnosti tog dijela poslovanja, planiramo provesti intenzivne investicijske programe u Rusiji, Siriji te iračkoj regiji Kurdistan i, naravno, u ključnim zemljama srednje i istočne Europe«, dodao je.

U odjelu istraživanja i proizvodnje operativna dobit, ako se izuzmu posebne stavke, u drugom je tromjesečju pala na 74,4 milijarde forinti, s 87,5 milijardi u prvom tromjesečju, budući da je slabiji dolar djelomice amortizirao pozitivan utjecaj rasta cijena sirove nafte, izvijestili su iz Mola. Inače, u drugom prošlogodišnjem tromjesečju taj je odjel ostvario operativnu dobit od 71,7 milijardi forinti.

Molov odjel rafinerijskog poslovanja i marketinga ostvario je, ako se izuzmu posebne stavke, operativnu dobit od 17,2 milijarde forinti, u odnosu na 39,1 milijardu forinti u prvom tromjesečju, a ona u prošlogodišnjem drugom tromjesečju bila je 13,4 milijarde forinti. Neto prihod tog segmenta poslovanja u drugom je tromjesečju iznosio 1,29 bilijuna forinti, u odnosu na 1,17 bilijuna iz prva tri mjeseca ove godine, dok je u prošlogodišnjem drugom tromjesečju neto prihod tog dijela Mol grupe iznosio 1,05 bilijuna forinti. »Naša složena postrojenja ostvaruju dobre rezultate u preradi i distribuciji unatoč još uvijek nepovoljnom rafinerijskom okruženju. Već i dosadašnji rezultati otkrivaju da smo na dobrom putu da Inu pretvorimo u učinkovitog regionalnog igrača, ali daljnja su ulaganja i poboljšanja učinkovitosti nužna«, komentirao je Hernadi.

Također je napomenuo da je Mol u prvih šest mjeseci ove godine osnažio svoj financijski položaj. Operativni su rezultati dokazali našu snažnu dohodovnost, a poboljšali smo i strukturu kreditnih sredstava. To predstavlja dobru osnovu za ostvarenje organskih projekata rasta i odabranih neorganskih koraka, kazao je predsjednik Molove uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik